Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τριήμερη Εκτίμηση Καιρού: 6 - 8/2/2012 (Μακεδονία)


Συνοπτική Κατάσταση - Επισκόπηση
Η "αφύπνιση" της Μεσογείου και η ανάληψη ρυθμιστικού ρόλου για τον καιρό στη χώρα μας συζητήθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση (. Τα αποτελέσματα αυτής της "αφύπνισης" έγιναν ορατά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, όταν και οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό της Μεσογείου επηρεάσε τον καιρό στην Ελλάδα με πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, τη Δ. Μακεδονία, αλλά και τις δυτικότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας.

Η Μεσόγειος λοιπόν "ξύπνησε" και όπως όλα δείχνουν αποκτάει έναν επιπλέον σύμμαχο στο ρόλο ρυθμιστή που έχει αναλάβει. Ο σύμμαχος αυτός δεν είναι άλλος από τον Αζορικό αντικυκλώνα που σταδιακά ενισχύεται και επεκτείνεται ΒΑ, ενώ βοηθητικό ρόλο διαδραματίζει και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας με την παρουσία του στη ΒΑ Ευρώπη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργούνται προϋποθέσεις γέννεσης σημαντικών υφέσεων στην περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες κινούμενες προς την περιοχή μας επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας. Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία του Αζορικού και του Σιβηρικού κυκλώνα "συμπιέζει" τις ψυχρές αέριες μάζες πάνω από την Κ. Ευρώπη (αποτέλεσμα της ισχυρής ψυχρής εισβολής της προηγούμενης εβδομάδας), ωθώντας τες προς την ευρύτερη περιοχή μας.

Στο ξεκίνημα λοιπόν της νέας εβδομάδας (Δευτέρα, 06/02), βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την Κ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί γρήγορα προς την περιοχή του Ιονίου. Το συγκεκριμένο βαρομετρικό σύστημα φαίνεται πως θα υποστεί σημαντική βάθυνση καθώς θα πλησιάζει τη χώρα μας από τα δυτικά, οπότε τα φαινόμενα που θα συνοδεύσουν (βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις στις ορεινότερες περιοχές) θα είναι ιδιαίτερα "βίαια" σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σταδιακή εξασθένιση και υποχώρηση των έντονων φαινομένων αναμένεται κατά τη διάρκεια της Τρίτης (07/02). Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, υπάρχει υπαρκτή αυτή τη στιγμή πιθανότητα κυκλογένεσης στο Κ. Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Τρίτης (07/02) και ειδικότερα κατά τις βραδυνές ώρες, ξημερώνοντας προς Τετάρτη (08/02). Σε περίπτωση που αυτό το "σενάριο" επιβεβαιωθεί, αναμένεται υποτροπή του καιρού στη χώρα μας με βασικούς "αποδέκτες" την Κ. και Β. Ελλάδα. Ωστόσο, με δεδομένη την περιορισμένη προγνωσιμότητα ως προς τη δημιουργία ενός τέτοιου χαμηλού, είναι παρακινδυνευμένο να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στον καιρό της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά στη θερμοκρασία το τριήμερο Δευτέρα (06/02)-Τετάρτη(08/02), αυτή αναμένεται να σημειώσει σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία αλλά και τη δική μου προσωπική εκτίμηση, η πτώση αυτή θα γίνει περισσότερο αισθητή από τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης (07/02) και έπειτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (06/02) από γενικά νότιες διευθύνσεις (7-8 bf, τοπικά 9 bf πάνω από το Αιγαίο), στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε βόρειους (ίδιας περίπου έντασης) και πρώτα από τη Δ. και Β. Έλλαδα. Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (08/02), τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν τη σταδιακή αποκατάσταση ισχυρού επιφανειακού ΒΑ ρεύματος πάνω από το Αιγαίο.

Μακεδονία
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
Από τις πρώτες πρωινές ώρες (ξημερώματα) της Δευτέρας περιμένουμε βροχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλες τις ορεινές περιοχές. Κατά τη διάρκεια των πρωινών και προσημεβρινών ωρών οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν, με τις τελευταίες σταδιακά να "κατεβαίνουν" και σε χαμηλότερα υψόμετρα (ημιορεινά) κυρίως στη ΒΔ Μακεδονία και τις δυτικότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των μεσηβρινών και πρώτων απογευματινών ωρών αναμένονται τα περισσότερο έντονα φαινόμενα, με τοπικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στις πεδινές περιοχές και πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές της ΒΔ και Δ. Μακεδονίας. Βαδίζοντας προς το βράδυ, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν και να επηρέασουν τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας, ενώ οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σταδιακά και σε χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές (~300m) της ΒΔ και Δ. Μακεδονίας. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων σε όλη τη Μακεδονία αναμένεται κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της Τρίτης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά πτώση, πρώτα από τα ΒΔ τμήματα.
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012
Αισθητά βελτιωμένος φαίνεται ότι θα είναι ο καιρός της Τρίτης, με κατά κανόνα ασθενέστερα ως προς την ένταση τους φαινόμενα. Τα εντονότερα αυτών (κυρίως βροχροπτώσεις, χιόνια μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές) θα εντοπίζοντα κυρώις στην Αν. Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένονται βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (κατά κύριο λόγος ητς ΒΔ και Δ Μακεδονίας). Σταδιακά και μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή πτώση.
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
Με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η Τετάρτη φαίνεται να είναι μια ημέρα με λίγα κατά κανόνα φαινόμενα για την Μακεδονία. Ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασία θα είναι περισσότερο αισθητή και οι όποιες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε χαμηλές υψομετρικά περιοχές. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, δε φαίνονται τα φαινόμενα να έχουν κάποια ιδιαίτερη ένταση ή έκταση. Μεταβολή ως προς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει η δημιουργία χαμηλού στο Κ. Αιγαίο, κάτι που βέβαια θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες 1-2 ημέρες.

Θεσσαλονίκη
Με τα μέχρι στιμγής δεδομένα, η πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δεχτεί υψηλές ποσότητες υετού κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και κυριότερα από τις προμεσημβρινές ώρες και μέχρι αργά το απόγευμα. Το ενδεχόμενο χιονόπτωσης είναι μικρό έως αμελητέο, τουλάχιστον μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης. Από εκεί και έπειτα, οι πιθανότητες αυξάνονται (όχι κάτι δραματικό κατά τη δική μου άποψη) αλλά θα πρέπει πάντα να συνδυαστούν με την εκδήλωση υετού. Τη συγκεκριμένη προοπτική ωστόσο θα πρέπει να την εξετάσουμε με περισσότερο προσοχή τις επόμενες 1-2 ημέρες.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις για την εκτίμηση του καιρού το επόμενο τριήμερο. Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι περισσότερο συνοπτικά (ως προς τη γεωγραφική τους έκταση) και αποσκοπούν στη σκιαγράφηση του περιγράμματος του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση σημαντικής μεταβολής των προγνωστικών και πραγματικών στοιχείων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Λόγω της σοβαρότητας των φαινομένων που πρόκειται να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας στην Μακεδονία, καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι από τον καιρό, να ενημερώνονται τακτικά για την εξέλιξη του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: