Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δεκαεννέα νεκροί από το κρύο στην Ιταλία


Στους -10 το θερμόμετρο στο Μιλάνο

Το τελευταίο θύμα της κακοκαιρίας στην Ιταλία είναι ένας οδηγός φορτηγού 64 ετών, ο οποίος έχασε την ζωή του πιθανότατα από καρδιακή προσβολή μέσα στο φορτηγό του, έξω από την πόλη Αβετσάνο της κεντρικής Ιταλίας. Ο απολογισμός των θυμάτων του κρύου στη γειτονική χώρα έφτασε τους δεκαεννέα.

Τρείς άστεγοι πέθαναν στην Ρώμη, λόγω του κύματος ψύχους και του χιονιού που τρεις ημέρες μετά την πρώτη χιονόπτωση δεν έχει ακόμη λιώσει. Εθελοντές μεταφέρουν όσους περισσότερους άστεγους μπορούν στους σταθμούς του μετρό και ειδικούς χώρους υποδοχής, αλλά δεν καταφέρνουν να φτάσουν παντού εγκαίρως.

Στην ιταλική συμπρωτεύουσα, στο Μιλάνο, σήμερα το πρωί το θερμόμετρο κατέβηκε στους -10°. Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν σχετίζεται μόνο με το χιόνι αλλά και με τον πάγο, που έχει καλύψει δρόμους και πεζοδρόμια των ιταλικών πόλεων. Μόνο στην Ρώμη, πάνω από διακόσια πενήντα άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με κατάγματα.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο ζήτησε την δημιουργία ειδικής εξεταστικής επιτροπής για να ερευνηθεί η δραστηριότητα και η παροχή πληροφοριών από την Πολιτική Προστασία, πριν την χιονόπτωση της Παρασκευής. «Δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα, ο Αλεμάνο την Παρασκευή τα μεσάνυχτα έψαχνε ακόμη να βρει αλάτι για να το ρίξει στους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι.

Η υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι ζήτησε «να σταματήσουν οι πολεμικές και οι προσωπικές επιθέσεις και να αντιμετωπισθεί η δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει». Η κακοκαιρία όμως και η ενδεχόμενη ελλιπής κινητοποίηση του δημοτικού και κρατικού μηχανισμού, διχάζουν και πολιτικά την Ιταλία: η κεντροδεξιά στηρίζει τον Αλεμάνο, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η κεντρώα συμμαχία του Τρίτου Πόλου και το κόμμα του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο, τάσσονται στο πλευρό του Γκαμπριέλι.

Μετεωρολόγοι προβλέπουν άλλες πέντε ημέρες σφοδρής κακοκαιρίας με δυνατότητα νέων χιονοπτώσεων, ιδίως από την Πέμπτη και πέρα, και στην ιταλική πρωτεύουσα. Υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί -και σε κάποιες περιοχές να διακοπεί- η παροχή φυσικού αερίου λόγω της μεγάλης χωρίς προηγούμενο κατανάλωσης των ημερών αυτών.

Στην Τοσκάνη, οι δήμοι και οι περιφέρειες του Αρέτσο και της Σιένα εξετάζουν την δυνατότητα ομαδικής, δικαστικής προσφυγής κατά της εταιρίας ηλεκτροδότησης Enel, λόγω των συνεχών διακοπών των περασμένων ημερών.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: