Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλοι όγκοι νερού από τη Βουλγαρία απειλούν τον Έβρο


Σχεδιάζουν προληπτική εκκένωση παρέβριων χωριών

Σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου.

Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.

Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Στην ενδεχόμενη εκκένωση αποφασίστηκε να συμμετέχουν οχήματα των δήμων, του στρατού και της αστυνομίας, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει και έντονη παρουσία του στρατού και της ΕΜΑΚ-Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδων διάσωσης εθελοντών για συνδρομή.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες εκτιμάται ότι αν η εισροή των νερών από τη Βουλγαρία συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα και ροή, ενδέχεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα μεγαλύτερα των καταστροφικών πλημμυρών που συνέβησαν στην περιοχή το 2006, όταν η ταχύτητα των νερών είχε αγγίξει τα 1.800 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.

Σήμερα η εκτίμηση για το δυσοίωνο σενάριο είναι ότι τα νερά, με την ταχύτητα που εισέρχονται, είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τα 2.100 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.

Ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και στις επόμενες ώρες ενδεχομένως θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: