Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/2/2012


Σοβαρότατη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ της Κυριακής 5/2 και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 6/2 λόγω του σχηματισμού βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά μετεωρολογικής «βόμβας» στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου. Η γρήγορη βάθυνση του χαμηλού θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή πολύ θυελλώδεις ανέμους, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύεται από μεγάλα ποσά υετού (βροχής αλλά και χιονιού).


Ειδικά για τη Δευτέρα 6/2/2012

- Οι ισχυρότερες βροχές και καταιγίδες θα εντοπίζονται αρχικά στο Ιόνιο, σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και τοπικά στη Μακεδονία, ενώ βαθμιαία θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική ηπειρωτική χώρα (ιδιαίτερα ανατολική Ημαθία, ανατολική Πιερία και παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας) καθώς επίσης τα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα ενδέχεται να ενταθούν εκ νέου.

*** Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι.

- Ισχυρότατες χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Πίνδου), στα ημιορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου, καθώς και σε περιοχές αρχικά της Δυτικής και από το βράδυ της Κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

*** Ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στα ορεινά και από αργά το απόγευμα στα ημιορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στη νύχτα θα κατέβουν σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα. Όσον αφορά στο κέντρο της πόλης, οι συνθήκες με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα είναι μεν οριακές, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότατες για ισχυρή χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας

- Πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην αρχή της ημέρας στο Ιόνιο με εντάσεις 8 έως 9 και πιθανόν τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο 10 μποφόρ.

- Εξαιρετικά ενισχυμένοι άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις που στις δυτικότερες περιοχές ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10 μποφόρ.

Την Τρίτη 7/2/2012 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με σχετικά μικρότερη ένταση. Ισχυρές κατα τόπους βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης). Παράλληλα οι θυελλώδεις άνεμοι θα περιοριστούν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση.

Πληροφορίες για την εξέλιξη του καιρού μετά την Τρίτη θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σ. Βουγιούκας
Ε.Α.Α. Πεντέλη
Κυριακή 5/2/2012 – 14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: